Béla Guttmann: de legendarische coach van S.L. Benfica

Béla Guttmann is een legendarische voetbalcoach die vooral bekend staat om zijn tijd bij S.L. Benfica. Hij werd geboren in 1899 in Hongarije en begon zijn voetbalcarrière als speler voordat hij later als coach aan de slag ging. Guttmann werd beschouwd als een van de grootste voetbalcoaches ooit vanwege zijn succes met Benfica in de jaren ’60 en zijn invloed op het moderne voetbal. Hij was een visionair die bekend stond om zijn tactische vaardigheden en innovatieve benadering van het spel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op zijn leven en carrière, en zijn tijd bij Benfica in het bijzonder.

I. Het leven van Béla Guttmann

Béla Guttmann werd geboren in Boedapest, Hongarije in 1899 en begon zijn voetbalcarrière als speler bij MTK Budapest FC. Als speler won hij vijf kampioenschappen en speelde hij meer dan 100 wedstrijden voor de club. Na zijn spelerscarrière begon hij zijn carrière als coach bij Ujpest FC en leidde hij hen naar hun eerste kampioenschap in 1929.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde Guttmann de Holocaust door in de bergen te leven en te jagen. Na de oorlog keerde hij terug naar het voetbal en werd hij in 1945 aangesteld als coach van Hakoah Vienna. Hij werd later de eerste coach van het Israëlische nationale voetbalteam.

Guttmann ging vervolgens aan de slag bij verschillende clubs in Hongarije en Brazilië voordat hij in 1953 in Italië bij AC Milan kwam. Daar won hij de Italiaanse beker in zijn eerste seizoen als coach.

In 1956 kwam Guttmann bij S.L. Benfica, waar hij de club naar een ongekend succes leidde. In zijn eerste seizoen won hij de Portugese titel en bereikte hij de halve finales van de Europacup I. In 1961 leidde hij Benfica naar de Europacup I-titel, waarna hij zijn legendarische uitspraak deed: “Ik ben een genie en een genie wordt niet gewaardeerd in zijn eigen land.” Hij eiste vervolgens een loonsverhoging die hij niet kreeg en verliet de club.

Na zijn vertrek bij Benfica ging Guttmann aan de slag bij verschillende clubs in Europa en Zuid-Amerika, maar hij kon nergens meer hetzelfde succes behalen als bij Benfica. Hij stierf in 1981 op 81-jarige leeftijd in Wenen, Oostenrijk.

II. Béla Guttmann bij S.L. Benfica

In 1959 kwam Béla Guttmann aan bij S.L. Benfica als vervanger van coach Otto Glória. Het zou een keerpunt worden in de geschiedenis van de club. Guttmann bracht een nieuwe mentaliteit en tactiek naar de club, en stond bekend om zijn strenge aanpak. Hij eiste absolute discipline en perfectie van zijn spelers en was niet bang om hard op te treden tegenover degenen die zijn regels niet naleefden.

Met Guttmann aan het roer zou Benfica naar enkele van de grootste successen in hun geschiedenis worden geleid. In zijn eerste seizoen won Benfica de Portugese Liga en de Taça de Portugal. Maar het was in Europa dat Guttmann echt indruk maakte. In 1961 leidde hij Benfica naar de overwinning in de Europa Cup I, waarbij ze FC Barcelona versloegen met 3-2 in de finale. Een jaar later, in 1962, won Benfica opnieuw de Europa Cup I, door Real Madrid met 5-3 te verslaan in de finale.

Het was na deze overwinning dat Guttmann de beroemde “vloek van Béla Guttmann” uitsprak. Volgens de legende zou Guttmann, nadat hij geen opslag kreeg aangeboden bij Benfica, de club hebben vervloekt en gezegd hebben dat ze de Europese beker nooit meer zouden winnen. Hoewel de exacte woorden en het bestaan van de vloek onderwerp van discussie zijn, is het een feit dat Benfica sindsdien nooit meer een Europese beker heeft gewonnen.

Desondanks blijft Guttmann een legendarische figuur bij Benfica en wordt hij nog steeds geëerd door de club en supporters. Zijn prestaties als coach bij Benfica worden beschouwd als enkele van de grootste in de geschiedenis van het Europese voetbal.

III. Vertrek en vloek van Béla Guttmann

Na drie succesvolle seizoenen bij S.L. Benfica, verliet Béla Guttmann de club in 1962. De exacte reden voor zijn vertrek is onduidelijk, maar het gerucht gaat dat hij ontevreden was over het gebrek aan financiële waardering van de club.

Na zijn vertrek sprak Béla Guttmann een beruchte vloek uit over de club, die luidde: “Niet in honderd jaar zal Benfica nog een Europese beker winnen.” Sindsdien heeft de club verschillende keren geprobeerd deze vloek te doorbreken, maar zonder succes. In totaal heeft Benfica acht keer de finale van de Europese beker bereikt, maar ze zijn er nooit in geslaagd deze te winnen.

De vloek van Béla Guttmann heeft veel belangstelling gekregen en sommige mensen geloven dat deze echt is. Anderen denken echter dat het slechts een mythe is en dat de opeenvolgende nederlagen van Benfica in de Europese finales slechts toeval zijn.

Ondanks zijn vertrek en de vloek die hij uitsprak, wordt Béla Guttmann nog steeds beschouwd als een van de grootste coaches in de geschiedenis van S.L. Benfica. Zijn erfenis leeft voort in de harten van de supporters en hij wordt nog steeds herinnerd als de man die de club naar Europese successen heeft geleid.

IV. Erfenis en invloed van Béla Guttmann

Béla Guttmann wordt beschouwd als een van de grootste voetbalcoaches aller tijden. Zijn tijd bij Benfica was slechts een van de vele succesvolle perioden in zijn carrière. Zijn nalatenschap en invloed worden nog steeds gevoeld in het moderne voetbal.

Guttmann’s impact op Benfica is duidelijk te zien aan de vele successen die de club behaalde tijdens zijn tijd daar. Zijn Europese triomfen in 1961 en 1962 zorgden ervoor dat Benfica een Europese grootmacht werd en hun roem verspreidde zich over de hele wereld. Zijn invloed op het Portugese voetbal en de club zelf was enorm en is tot op de dag van vandaag voelbaar.

Een ander aspect van Guttmann’s nalatenschap is zijn impact op andere voetbalcoaches en -spelers. Zijn innovatieve tactieken en filosofieën hebben vele andere coaches geïnspireerd en beïnvloed. Zijn beroemde uitspraak “De derde keer is de dood” heeft geleid tot talloze speculaties en discussies in de voetbalwereld. Het is duidelijk dat zijn invloed op het moderne voetbal nog steeds voelbaar is.

Zelfs op merchandisinggebied, zoals voetbalshirts, blijft Guttmann een belangrijke naam. Het shirt van Benfica is een van de meest iconische in de voetbalgeschiedenis en heeft sinds de tijd van Guttmann een iconische status. Fans en verzamelaars over de hele wereld koesteren voetbalshirts van Benfica uit de tijd van Guttmann en zien het als een symbool van de legendarische coach en zijn onuitwisbare invloed op de club.

Kortom, Béla Guttmann is een van de grootste iconen in de geschiedenis van het voetbal en zijn invloed zal altijd voelbaar zijn. Zijn tijd bij Benfica was slechts een hoofdstuk in een opmerkelijke carrière die nog steeds wordt bewonderd en bestudeerd door voetbalfans en professionals over de hele wereld.

V. Conclusie

Béla Guttmann was een legendarische voetbalcoach en zijn impact op het spel wordt nog steeds gevoeld. Bij Benfica won hij twee Europa Cups en hij wordt vaak beschouwd als een van de grootste coaches in de geschiedenis van het Portugese voetbal.

Hoewel hij slechts drie jaar bij Benfica doorbracht, was zijn invloed op de club en het Portugese voetbal enorm. Hij introduceerde een nieuwe speelstijl en tactieken die nog steeds worden gebruikt. Bovendien ontwikkelde hij veel jonge spelers en introduceerde hij nieuwe trainingstechnieken die nu standaard zijn in de moderne voetbalwereld.

Zijn vloek na het verlaten van Benfica, waarin hij voorspelde dat de club tien jaar lang geen Europese beker zou winnen, kwam uit en wordt nog steeds gezien als een van de meest beruchte uitspraken in het voetbal. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de vloek niets afdoet aan het feit dat Guttmann een van de grootste coaches aller tijden was.

Tot op de dag van vandaag is Guttmann’s erfenis nog steeds voelbaar bij Benfica en zijn invloed op het voetbal in het algemeen kan niet worden overschat. Fans blijven voetbalshirts kopen met zijn naam erop en spelers en coaches putten nog steeds inspiratie uit zijn werk en prestaties. Zijn nalatenschap zal nog vele jaren voortleven en hem eren als een van de grootste voetbalcoaches aller tijden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

De Benfica-club heeft de afgelopen honderd jaar schitterende resultaten behaald, heeft de meeste fans in Portugal, het aantal leden is ook het hoogst in de Portugese Super League en heeft fans over de hele wereld, en ik ben een van hen.
In de finale van de European Champions Cup van 1962 nam de beroemde Hongaarse coach Bella Gutman het voortouw door een vloek uit te spreken: “Zelfs na honderd jaar zal Benfica het Europees kampioenschap niet winnen.” de vloek van Gutman? Ik kijk uit naar de dag dat de vloek zal worden opgeheven. Kom op Benfica!