Het Scouting Systeem van Benfica: Een Geschiedenis van Succes en Strategie

Benfica staat bekend om zijn succesvolle scouting systeem, dat enkele van ’s werelds beste voetballers heeft voortgebracht. De club heeft een lange geschiedenis van talent acquisitie en zijn scouting systeem heeft een belangrijke rol gespeeld bij het identificeren en aantrekken van enkele van de meest succesvolle spelers in de geschiedenis van de club.

De Geschiedenis van Benfica’s Scouting Systeem

Benfica’s scouting systeem dateert al uit het begin van de jaren 1900 en is sindsdien voortdurend geëvolueerd. Het begon met het scouten van lokale spelers en breidde zich later uit naar andere delen van Portugal. In de jaren 1960 en 1970 richtte de club zich op het scouten van spelers uit Afrikaanse landen, zoals Mozambique en Angola.

In de jaren 2000 ging Benfica internationaal en begon het actief te scouten in andere delen van Europa, Zuid-Amerika en Afrika. Dit heeft geleid tot de ontdekking van enkele van de beste spelers ter wereld, zoals Eusébio, Nuno Gomes, Simão Sabrosa, Angel Di Maria, Jan Oblak, Ederson, en Renato Sanches.

Succesvolle Signings

Benfica heeft in de loop der jaren vele succesvolle signings gedaan, zowel in de jeugdopleiding als op de transfermarkt. Enkele van de meest opmerkelijke spelers die via het scouting systeem van Benfica zijn binnengehaald, zijn:

  • Eusébio: De legendarische spits uit Mozambique werd in 1960 ontdekt en groeide uit tot een van de grootste spelers in de geschiedenis van Benfica en het Portugese voetbal.
  • Nuno Gomes: Deze Portugese spits werd in 1997 ontdekt en speelde 12 seizoenen voor Benfica, waarin hij meer dan 300 wedstrijden speelde en meer dan 160 doelpunten maakte.
  • Angel Di Maria: Deze Argentijnse winger werd in 2007 ontdekt en speelde drie seizoenen voor Benfica, waarin hij 76 wedstrijden speelde en 20 doelpunten maakte. Hij werd later verkocht aan Real Madrid voor een recordbedrag van €33 miljoen.
  • Jan Oblak: De Sloveense doelman werd in 2010 ontdekt en speelde vier seizoenen voor Benfica, waarin hij uitgroeide tot een van de beste doelmannen ter wereld. Hij werd later verkocht aan Atlético Madrid voor een recordbedrag van €16 miljoen.

Recruitment strategie

Benfica’s scouting systeem is gebaseerd op het vinden van jonge talenten uit alle delen van de wereld en het ontwikkelen van die spelers in de jeugdopleiding van de club. Het scouting netwerk van de club bestaat uit meer dan 40 scouts die over de hele wereld actief zijn. De club richt zich met name op Zuid-Amerikaanse en Europese markten, waarbij Portugal, Spanje en Nederland als belangrijke bronnen van talent worden beschouwd.

Ontwikkeling van jong talent

Benfica heeft een reputatie opgebouwd als een club die investeert in de ontwikkeling van jong talent, met een sterke jeugdopleiding die enkele van de meest getalenteerde spelers van Portugal heeft voortgebracht. De club heeft een duidelijke filosofie van het ontwikkelen van spelers vanaf jonge leeftijd en het aanmoedigen van een technisch hoogstaand spel. Veel van de spelers die via het scouting systeem van de club zijn ontdekt, hebben succesvolle carrières gehad bij Benfica en zijn vervolgens voor hoge bedragen verkocht aan andere clubs. Fans kunnen hun steun voor Benfica tonen door het dragen van de officiële Benfica voetbalshirts.

Mislukte transfers

Helaas zijn er ook gevallen waarbij het scoutingssysteem van Benfica niet goed heeft gewerkt. Zo zijn er enkele bekende gevallen van grote mislukkingen in de transfermarkt. Eén van de meest besproken gevallen is die van de Braziliaanse spits Alan Kardec, die in 2009 werd gekocht voor € 4 miljoen. Hij slaagde er echter niet in om te voldoen aan de verwachtingen en werd na slechts 6 maanden weer verkocht. Een ander geval is de Colombiaanse spits Freddy Montero, die in 2013 werd gehuurd van Seattle Sounders. Hij scoorde slechts 1 doelpunt in 9 wedstrijden en werd in januari 2014 teruggestuurd naar de Verenigde Staten.

Desondanks heeft Benfica door de jaren heen bewezen dat het een van de meest succesvolle scoutingssystemen in Europa heeft. Het is belangrijk om te benadrukken dat het scouten van jonge talenten risico’s met zich meebrengt, maar het kan ook leiden tot grote successen. In vergelijking met andere Europese clubs is Benfica’s scoutingssysteem vergelijkbaar met dat van FC Porto en Ajax Amsterdam. Deze clubs hebben ook een uitstekend track record als het gaat om het scouten van jonge talenten en het ontwikkelen van spelers.

Het is niet verrassend dat veel andere clubs, zoals Ajax, Porto en Atlético Madrid, hun scoutingmethoden hebben aangepast om meer op Benfica te lijken. Hoewel er geen perfecte formule is voor scouting, kan Benfica zeker dienen als een inspiratiebron voor andere clubs die op zoek zijn naar talenten over de hele wereld.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over mij

De Benfica-club heeft de afgelopen honderd jaar schitterende resultaten behaald, heeft de meeste fans in Portugal, het aantal leden is ook het hoogst in de Portugese Super League en heeft fans over de hele wereld, en ik ben een van hen.
In de finale van de European Champions Cup van 1962 nam de beroemde Hongaarse coach Bella Gutman het voortouw door een vloek uit te spreken: “Zelfs na honderd jaar zal Benfica het Europees kampioenschap niet winnen.” de vloek van Gutman? Ik kijk uit naar de dag dat de vloek zal worden opgeheven. Kom op Benfica!